Skót pub, étterem és ajándék
  • English
  • Magyar

BALLANTURAN 10 éves (50%)

 
Illat: 
Gyengéd fűszerek, tőzegfüsttel és édes krémes hatásokkal
Íz: 
Lágy tőzegfüst, édes, bársonyosan lágy, malátás gerinccel.
Lepárló: 
TOMINTOUL
Alkoholfok: 
50 %
Űrtartalom: 
0,7

Az Old Ballantruan whisky a Tomintoul lepárlóban készül, - a Speyside Glenlivet régióban szokatlan módon - erősen tőzegelt (55 ppm) árpa felhasználásával. Nevét a lepárló közelében fekvő, Cromdale-hegységben fakadó, Ballantruan-forrásról kapta, amelynek vízéből ezt az italt is készítik. A 10 éves érlelési periódust követően 50 fokra beállítva palackozzák.

Az italt a minél természetesebb és intenzívebb ízélmény érdekében nem hűtve szűrik le. Ez azt jelenti, hogy a palackozás előtti szűréskor nem hűtik le, így sokkal több olyan szárazanyag marad vissza, ami a hordós érlelés folyamán is megtalálható az italban. A nem hűtve szűrt whiskyknél ezért gyakran előfordul, hogy alacsonyabb hőmérsékleten bizonyos részek kicsapódnak és szabad szemmel is jól láthatóvá válnak. Ilyenkor az ital zavarossá válik. Ez nem a whisky hibáját, hanem természetes voltát jelzi.